Ana sayfa Serbest 2009/10 Sezonunun Merakla Beklenen Avrupa Filmleri -4-

2009/10 Sezonunun Merakla Beklenen Avrupa Filmleri -4-

951
0

ondine

16- Ondine
Yönetmen: Neil Jordan
İrlanda & Amerika, 2009

Balık ağlarına gizemli bir kadın takılan (Alicja Bachleda), İrlandalı balıkçı Syracuse’un (Colin Farrell) öyküsünü anlatan filmde bir peri masalıyla hayatın gerçeklerini iç içe geçireceğini anlatan yönetmen Neil Jordan, filmi için çok ümitli konuşuyor. Jordan “Oyuncularımdan istediğimden de fazlasını aldım. Bu film sinema yaşamımda ayrı bir yerde duracak, bunu hissediyorum” sözleriyle Ondine’ı öneriyor. (Pachydermata.blogspot.com)

agora

17- Agora
Yönetmen: Alejandro Amenabar

İspanya, 2009

İspanyol yönetmen Alejandro Amenabar’ın İngilizce çektiği yeni filmi Agora’nın öyküsü Antik Mısır’da geçiyor. Rachel Weisz’in bir astrologu canlandırdığı filmde, Max Minghella aşık bir köle rolünde karşımıza çıkıyor. Film, genç adamın özgürlüğüne ve aşkına kavuşabilmek için yükselmekte olan Hıristiyan inancına sığınmasını anlatıyor.

white-material

18- White Material
Yönetmen: Claire Denis

Fransa, 2009

Artık yalandan gülmek yok. Palavraya son verip dimdik duracağız bundan böyle. Silahlı kuvvetler ülkede asayişi yeniden sağlamaya hazırlanıyor, kırsal bölgedeki başıboş çocuk askerlerle orduya başkaldıran ve “Boksör” olarak anılan subayı temizlemek için. Gurbetçilerin hepsi işler daha da karışmadan evlerine gönderildi. İki kuşaktır Vials’te yaşayan kahve üreticilerinden Maria ise yerinden ayrılmıyor. Dedikodulara kulak asacak veya ilk silah sesiyle hasadını bırakacak değil. Oğlunun babası olan eski kocasıyla kayınpederi gibi Maria da Şerif’in ve komşu şehrin belediye başkanının onları koruyacağına inancı tam.

36-views

19- 36 Views of Saint-Loup Peak
Yönetmen: Jacques Rivette

Fransa, 2009

Yaz turnesinin başlamasından bir gün önce küçük bir sirkin kurucusu ve aynı zamanda sahibi olan kişi hazin bir şekilde hayatını kaybeder. Sezonu kurtarma adına herkes gözlerini sirk sahibinin en büyük kızı olan Kate’e çevirir. Kate sirki 15 yıl önce terk etmiş olmasına rağmen herkesin şaşkın bakışları arasında yaptığı işi bırakıp onlara katılmayı kabul eder. Şu işe bakın ki Kate’in yolculuk sırasında tanıştığı Vittorio isimli İtalyan da Kate’ten etkilenerek sirk hayatının cazibesine kendini kaptırır ve gruba katılmaya karar verir. Yavaş yavaş bir parçası haline geldiği sirk hayatına en sonunda sahne alacak kadar ısınır. Fakat hepsinden önemlisi Kate’in sırrını çözmeye çalışmaktadır: Neden yıllar önce sirki terk etmiştir? Neden geri dönmeyi kabul etmiştir?

soul-kitchen

20- Soul Kitchen
Yönetmen: Fatih Akın

Almanya, 2009

Fatih Akın filmde, Türk sevgilisi Almanya’dan Şangay’a taşınan ve Soul Kitchen adlı işlettiği restoranda işleri pek yolunda gitmeyen Zinos’un hayatını düzene sokmak için verdiği mücadeleyi anlatacak. Soul Kitchen’in Hamburg kentiyle ilişkisini gösteren çok özel bir film olduğunu ifade eden Akın, bu filmin Hamburg’a bir aşk ilanı olduğunu söylüyor.


Hazırlayan/Derleyen: Barış Saydam & Melih Tu-men

Önceki makale2009/10 Sezonunun Merakla Beklenen Avrupa Filmleri -3-
Sonraki makaleA Film with Me in It
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here